Kezdődjön a WordPress telepítése kezdőknek:

Az első részben volt néhány teendő, ha azt elvégezted, vagy már meg voltak, akkor következzen a WordPress telepítése lépésről-lépésre.
Ha egyetlen kis karaktert elírsz nagy hibát okozhatsz. Ettől persze nem félni kell, hanem nagyon figyelni 🙂
Alábbiakat sok esetben a RENDSZERGAZDA végzi el. Neked az a dolgod olyan webtárhelyet keress, ahol biztosítják mindazt, hogy a weboldalad tudd fejleszteni.Javaslat a világon elterjedt Linux rendszer szerverű webtárhelyet keress! Ilyen pl. www.prohonlap.hu szervere. (és a legtöbb szerveren Linux az operációs rendszer) tudom javasolni az Internetmenedzser Kft-t elintézek mindent helyetted (Webszerver Linux Ubuntu ügyben keress engem. A Domain névtől kezdve a webtárhely, adatbázis, Mysql wordpress könyvtár is kész, minden elintézve csak állítsd be, – de beállítom kérésre Neked.) keress meg “Írj nekem” menüben, ha érdekel.

 • I., Domain név*, vagy aldomain név
  A Domain nevet általában a rendszergazda hozza létre helyben, ha nem intézik, akkor Neked kell keresni ilyen céget. Emlékezz első részben ezért mondtam, érdeklődj, hogy olyan céget keress ahol egy helyütt elintézhető minden, ami szükséges WordPress telepítéshez.

  Domain nevet, csak hivatalos úton lehetséges elintézni!!
  Viszont aldomaint bárki létrehozhat.
  A Domain, vagy aldomain nevet Te választod ki, ehhez csak rövid megjegyzés:
  1., Legyen rövid,
  2., Legyen könnyen megjegyezhető,
  3., Legyen a tartalommal összhangban
  ,
  releváns és eközben nem sérül az előző kitétel.
  Nem utolsósorban a saját magad által kitalált nevet is érdemes leírni, hogy véletlen se felejtődjön el és PONTOSAN!! Egyetlen karakter tévedés bőségesen elég hogy ne találd meg majd a honlapod.


 • Se Domain, se adatbázis kapcsolat nincs.
  Alábbi esetben nincs a WordPress telepítőnknek semmilyen szerver kapcsolata. Hiba lehet: a Domain név elírása (egyetlen karakter is hiba, mindig MINDENBEN PONTOSNAK kell lenni), vagy nem lett létrehozva, vagy jogosultsági hiba.

  Honlapkészítés, honlapkészítés oktatása, honlapfejlesztés, honlaptervezés,

  Honlapkészítés, honlapkészítés oktatása,


 • URL címet nem találja a szerver
  Alábbi képen a hiba üzenet oka:
  Létre lett hozva a Domain név, URL cím is, adatbázis is van, (ez biztos, kontrolláltam működik) csak éppen a WordPressnek létrehozott szerver könyvtárat nem találja (elárulom tudatosan “hibáztam”). Hiba oka, vagy tényleg nincs könyvtár, vagy valahol nem pontosan írtuk le a WordPress könyvtár nevét.

  Honlapkészítés, honlapkészítés oktatása, honlapfejlesztés, honlaptervezés,

  A fenti képen az üzenet lényege: A kért URL címet nem találja a szerver.
  Linux Ubuntu a rendszer szerver, Apache a a kiszolgáló, ezt is tudomásunkra hozza az üzenet. .. és várja a probléma megoldását, vagyis a fentebbieket le kell ellenőrizni, a hibát-hiányosságot kiküszöbölni.*


 • WordPress Domain név és adatbázis is elérhető már alábbi képen,
  de semmi nincs a könyvtár alatt, ez olvasható le az alábbi képről.

  Honlapkészítés, honlapkészítés oktatása, honlapfejlesztés, honlaptervezés,

  Honlapkészítés, honlapkészítés oktatása, honlapfejlesztés, honlaptervezés,


 • Domain van, adatbázis van, de az adatbázis nincs beállítva, wp-config.php
  Ezt jelzi az alábbi üzenet, melyben keresi az adatbázis kapcsolat adatait felsorolva.
  Honlapkészítés, honlapkészítés oktatása, honlapfejlesztés, honlaptervezés,


Worpress adatbázis beállítása

Eddig elintézve: működik a Domain név, és az adatbázis létrehozva. (mindegy kiintézte el) Jön a következő lépés:

 • Hozz létre a szerveren egy könyvtárat,(könyvtár neve pl. lehet a cég neve, szolgáltatás/termék neve,.. nincs megkötés, de az ésszerűség megengedett 🙂 )
 • WordPress könyvtárba másolása
  A wordpress-t már letöltötted ki lehet csomagolni, bár tömörítetten gyorsabb szerverre feltölteni és ott kicsomagolni, majd átmásolni a létrehozott könyvtárba.
  Jó minden, ha ezeket a könyvtárakat látod WordPress gyökér könyvtáradban:
  1., wp-admin,
  2., wp-content,
  3., wp-include és alatta a szükséges
  4., WordPress fájlok.
  Egyúttal ezután az alábbi képen látható a wp-config.php fájl helye is . (világos kék szín) Az alábbi kép fejlécen láthatod a könyvtár neve “wordpress“.
  ..és vannak feljebb könyvtárak….
 • WordPress wp-config.php fájl létrehozás.
  A wp-config-sample.php fájlt F5 másolás billentyűvel nyisd meg és a kiugró kis ablakban lévő szöveget töröld ki és pontosan írd be a mezőbe, hogy
  wp-config.php
  Ezt most mentsd el és ott látod az általad létrehozott WordPress config.php fájlt!
 • WordPress adatbázis wp-config.php fájl beállítása.
  Ezután a wp-config.php megnyítjuk (F4 billentyűvel) és a fájlt majd az alábbiak szerint pontosan írd át! (AMIT KAPTÁL A RENDSZERGAZDÁTÓL)
  Keresd meg a MySQL beállítások kezdetű szövegrészt és alatta találod pontosan ezt az első kódsort:
  define(‘DB_NAME’, ‘adatbázis_neve’);
  Átíráskor nagyon figyelj, hogy pontosan minden kis karakter pl: ez a kis vesszőcske is maradjon a helyén.

  Az – adatbázis_neve – helyett pontosan az adatbázis neve karaktereket írd át jelen esetben, amit kaptál adatbázis névként!Honlapkészítés, honlapkészítés oktatása, honlapfejlesztés, honlaptervezés,Alább felsorolva az átírandó kódsorok:
  ______________
  Alaphelyzet>  define(‘DB_NAME’, ‘adatbázis_neve‘);
  ÁTÍRNI >>      define(‘DB_NAME’, ‘amit kaptál nevet’);                    << Adatbázis nevét írd be.
  Alaphelyzet>  define(‘DB_USER’, ‘felhasználónév‘);
  ÁTÍRNI
  >>     define(‘DB_USER’, ‘amit kaptál felhasználó nevet‘);  << Felhasználó neved írd be.
  Alaphelyzet> define(‘DB_PASSWORD’, ‘jelszó‘);
  ÁTÍRNI
  >>    define(‘DB_PASSWORD’, ‘amit kaptál jelszót‘);         <Jelszavad írd be
                       define(‘DB_HOST’, ‘localhost’); “localhost” EZT HAGYD 95%-ban ÍGY!      Ezután mentsd el és kész.Honlapkészítés, honlapkészítés, honlapfejlesztés, honlaptervezés oktatása,


  WordPress rendszer installálása

  Ha a fentieken túl vagy és nagyon pontosan azaz -tökéletesen- adtad meg az adatbázis adatokat, akkor jön a tulajdonképpeni WordPress installálása most videón, majd alatta screenshot fotókkal láthatjuk.


  • Itt is adatokat kell megadni, de független lehet az eddigiektől, technikailag semmi közük hozzá:)1. pont: Honlap neve bármi lehet, de érdemes olyan nevet választani, ami kifejezi a honlap tartalmi lényegét. Ezt később tudod módosítani akárhányszor.
   2. pont: Felhasználó név: Ne admin, vagy adminisztrátor legyen, mert túl ismertek.
   3-4-es. pont : Jelszó szintén semmi köze az adatbázis névhez, olyant válassz, amit nehéz kitalálni a spamoknak különféle karaktereket, kis, nagybetűk, számok, specális karakter is ajánlott. Látható módon ismételni kell a biztonság kedvéért, hogy valóban ismered e a jelszót, mert nem tudsz bejutni, csak nehezen.:)
   5. pont Email cím, ahova a rendszer küldi az értesítőket, legyen ez is érvényes.
   6., pont: Keresőknek ne engedélyezzük a követést mivel nincs semmilyen tartalom, érdemes a pipát kivenni, majd később engedélyezni, ha van 2-3 tartalom fönt.
   7., pont Telepítés gombra kattintva elkészültél a telepítéssel. 

  A telepítés elkészültével a WordPress azonnal fölkínálja a belépést. Lásd alábbi képet.
  Ekkor meg kell adni a WordPress weboldalad belépő adatait értelem szerűen.
  Tehát az alábbi kép jön elő töltsd ki a fentiek szerint és írd az adatokat. Nagyon gyakori, hogy azt gondoljuk, nem fogjuk ezt elfelejteni, aztán mégis:( Nem oké!
  Akkor add meg 1. Felhasználó neved
  2. Jelszavad
  3. Bejelentkezés

  Honlapkészítés, honlapkészítés, honlapfejlesztés, honlaptervezés oktatása,

  Honlapkészítés, honlapkészítés, honlapfejlesztés, honlaptervezés oktatása,

  Ez azt jelenti teljesen tulajdonodba veheted a weboldalad és írhatod a tartalmakat. Lépjél be a felhasználó név és a jelszavad megadásával.
  (Ne feledd: továbbra is a honlap név/jelszó páros kell, nem az adatbázisé!!!)

  Ezután következik a VEZÉRLŐPULT BEÁLLÍTÁSA
  ,ha készen állsz kattints ide>>>

  Aki amit kér azt igyekszem megválaszolni, illetve az anyagban folyamatosan pótolom is. Előre is köszönöm.


  Csak akit érdekel plusz infó:
  *Cpanel a felhasználók számára nyújt sok féle kezelőfelületet fontos műveletekhez, mint: e-mail és FTP felhasználók, levelező listák stb. Egyéb kiegészítőket is ad, ha bővíti a szerveres, ami automatizál is lehetővé tesz webes alkalmazások telepítését pl. a WordPress, SMF, phpBB, Drupal, Joomla!, TikiWiki… nagy választékban, ami a Felhasználókat, de a szerveresek munkáját is nagyban elősegíti.

  *Domain név számítógépek azonosítására szolgáló névtartomány, az Internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója – IP címe van -, aminek a nehéz megjegyezhetőségének kiváltására szolgál a Domain név. A böngészőbe beírt alakja így néz ki: www.prohonlap.hu (ma már van www nélküli Domain név is, legtöbb weboldal elfogadja www nélkül.)
  alDomain név alakja: http://aldomainnév.domainnév.hu ezzel a megoldással bármennyi alDomain nevet létre lehet hozni egyetlen fő domain névre és a weben elkülönítve bemutatni pl a termék kategóriákat.


  *Bónusz infó 🙂
  KEZDŐKNEK ÉRDEKES
  lehet a fenti hibát egyetlen vacak karakter hiba okozta pl. hozzányomtam “véletlen” a szpész/SPACE billentyűt. Tettem azért, mert ugye azzal hagyunk a szavak között üres helyet az ürességet mi közhasználatban úgy használjuk “ha üres, akkor nincs ott semmi”, de Neked TUDNOD KELL a programozásba (most egy picit annak kel lenni:-) ) NINCS ilyen, hogy semmi. A nulla az nem semmi az egy érték.
  Ha töröljük a lap tartalmát még akkor is ott a tiszta lap, ami nem semmi:) Ha töröljük a lapot is akkor megsemmisítettük. Akkor nem semmi lesz ott, hanem már nincs, már nem létezővé tettük a fájl totál törlésével.

error: Content is protected !!