honlapkészítés, cms rendszerek, tartalom kezelő rendszerek,

honlapkészítés CMS

WordPress 2003-ban startolt Jelenlegi verzió: 3.4.1 2015-ben
A WordPress elődje a b2/cafelog volt,[2] melyet röviden b2 néven ismernek. Ezt szintén PHP-ben programozták és a jelenlegi verzióhoz hasonlóan szintén MySQL-t használt. Becslések szerint a b2-t 2003 májusában mintegy kétezer blognál használták. Fejlesztését Michel Valdrighi kezdte el, aki jelenleg a WordPress egyik fejlesztője. Bár a b2 hivatalos utódja a WordPress, jelenleg is fejlesztés alatt áll egy másik ettől független, b2evolution névre keresztelt projekt.A WordPress először 2003-ban jelent meg Matt Mullenweg és Mike Little közös munkájaként. A nevet Christine Selleck Tremoulet, Mullenweg egyik barátja javasolta.Joomla 2005-ben startolt Jelenlegi verzió: 3.4 2015-ben
Augusztus 17-én egy maroknyi fejlesztő létrehozott egy új rendszert a Mambo elágazásaként. A Mambo nevet és a hozzátartozó védjegyeket a Miro International Pvt. Ltd. non-profit alapítvány birtokolta. Az akkori szervezet foggal-körömmel ragaszkodott a tulajdonát képező rendszerhez és nem igazán foglalkozott a fejlesztők és a közösség érdekeivel. Ezt megelégelve az Mambo CMS fejlesztőinek egy része – a leendő Joomla fejlesztő csapat – az önállósodás útjára lépett amiatt, mert az alapítvány sorozatosan megsértette az alapvető nyílt-forráskódú eszmék értékeit. Szeptember 22-én bejelentették, hogy a projekt neve „Joomla!” lesz.


DRUPAL 2000-2001-ben startolt Jelenlegi verzió: Drupal 8-as 2015-ben
A Drupal szó a holland „druppel” szó angol fordítása, ami azt jelenti, hogy csepp. A név a drop.org weboldalról származik, aminek a kódja volt a Drupal alapja. Dries tulajdonképpen „dorp”-nak (falunak) akarta nevezni az oldalt, de elgépelte a szót és végül úgy gondolta, hogy ez jobban hangzik. A projekt 2000-ben kezdődött. A Drupal alapmagja támogatja modulok illesztését, amelyek további funkciókkal bővíthetik az alaprendszert. A modulok széles választéka közül lehet böngészni: elektronikus kereskedelem, képgaléria, levelező funkciók stb.

A modulos felépítés, a dokumentáció, a tiszta forráskód teszi lehetővé a további funkciók írását PHP ismerettel rendelkezőknek.

2015-ben a Drupal 8-as verziót készítették el.

error: Content is protected !!