WordPress weboldalunk vezérlőpultjára összpontosítunk ismét. Az alábbi beállításokat fogjuk megtekinteni: (Ez gyakorlatilag a befejező rész a vezérlő pult beállításoknak.)

1., Bejegyzések/oldalak hozzáadása
2., Kategória létrehozása
3., Címkék hozzáadása
4., Médiatár
5., Hozzászólások
6., Felhasználók
7., Eszközök – exportálás/importálás
(ez tömören is soknak látszik mi?)

Legyen az a mottó: Semmi sem olyan nehéz és sok, mint amennyire látszik.


Új bejegyzés hozzáadása:

 • 1., -es Vezérlőpult>>Bejegyzés menüre klikkelünk>>Új hozzáadása menüre és a bejegyzés alábbi mezői és beállításai fogadnak.
  Bejegyzés hozzáadása szerkesztő felületét szkrin képet láthatod alább.

  VAGY: Rávisszük baloldalt a vezérlőpultban a kurzort a Bejegyzés menü fölé és látni fogjuk az opciókat, pl hogy legördül és lehet választani. Most az Új hozzáadása menüre kattintunk, akkor az alábbi szövegszerkesztő felületet kapjuk.
  Elérkeztünk, hogy megírjunk egy tartalmat, ahogy szeretnénk. A mezők itt is beszédesek az értelemszerű kitöltés és ha semmit sem változtatsz automatikusan eredményes lesz, ha a közzététel gombra kattintasz a végén. Kész! De sajnos azért majd látni fogjuk nagyon egyszerű lenne így az életünk.:)
honlapkészítés, honlapkészítés tartalom feltöltés, WP vezérlőpult beállításai,

honlapkészítés, honlapkészítés tartalom feltöltés, WP vezérlőpult beállításai,

2.-es Tartalom címének beírása, ami gyakorlatilag tartalmunk lényegi összesűrítése, összegzése.
3.-as Tartalom formázása lehetőségek keretein belül. Sorrendben igaz, hogy ez jön, de nyilván először ehhez a tartalmat le kell írni és majd utána formázunk. A WordPress szövegszerkesztője hasonlatos a gyakorlatilag Microsoft Word szerkesztő felületéhez, csak természetesen szolidabb kivitelben. Emiatt gyakorlatilag mindenki megtudja formázni a leírt tartalmát. Külön erről írok, akinek még sem minden egyértelmű!
4.-es Tartalom leírása felületre a szolgáltatás, termék, hobbi, érdeklődés, … leírjuk. A tartalmat ellehet látni képekkel, fájlokat betölteni, hanganyagot, de akár videót is. Azért ne feledjük el az audió és különösen a videó anyag sok tárhelyet foglal és sor kerülhet a tárhely méretének bővítésére is, ami árnövekedést okozhat. Ha a tartalmat feltetted, akkor jöhet a formázás az előző pont szerint.
5.-ös Tartalom közzététele ez az alapértelmezett állapot, de belehet állítani hogy ne legyen publikus és későbbiekben folytatható a tartalom írása befejezésig
6.-os Nyilvánosság alapértelmezett megjelenés, de lehet választani itt is opciókat értelemszerűen válassz:
6a-Legyen folyamatosan kezdőoldalon!
6b-Jelszóval védett
6c-Magánjellegű
6.1-es Változatok: 1 változat kijönnek az idő közbeni módosításaid a tartalomban, ahányszor elmented és újra lehet korábbi verziókat választani.

6.2-es Közzétéve: alapértelmezett beállítás, hogy azonnal közzé lesz téve mentést követően a bejegyzésed.
Itt van egy nagyon jó lehetőség: előfordulhat, hogy előre írogatsz bejegyzéseket, cikkeket és lehetőséged van itt a tartalmakat időzítésre beállítani, pl. hogy később hetenként jelenjen meg egy cikk. Ez arra jó, ha olvasóid, követőid vannak, továbbra is azt látják, hogy újabb és újabb anyagokat publikálsz miközben éppen nyaralsz. Ez jó mi? Csak meg kell írni a cikkeket előre:)
7.-es Tartalom mentése: Közzététel gombra klikkelsz, ha fentiekkel végeztünk mehet a mentés és a tartalmad felkerült az Internetre.

7.1 a Közzététel/Frissítés gomb előtt van egy “Lomtárba helyezés” felirat, ha abszolút elrontottnak érzed a megírt tartalmat, vagy csak kísérleteztél, rá klikkelsz és lomtárba kerül. Ha véglegesen törölni akarod a bejegyzésed, akkor a lomtárból is törlöd. Kész!
A kategória és a Címke létrehozásáról alább írtam, mivel első alkalommal elég sok ez, hogy végre feltöltsünk egy cikket a Webre.


Új kategória hozzáadása

 • Vezérlőpult>>Bejegyzések>>Kategóriára kattints és az alábbi képet kell látnod:
  Kategóriák létrehozása WordPressben: Leírás a kép alatt!

  honlapkészítés, honlapkészítés tartalom feltöltés WordPress kategória

  honlapkészítés, honlapkészítés tartalom feltöltés WordPress kategória

Ha a képen látható mezőket a számok sorrendezésében végrehajtjuk a feladatot megoldottuk. Például:
1., es A kategória neve pl. Divatruházat. (nyilván az itt közölt kategóriákat ki-ki a saját témakörének megfelelően csoportosítsa.)
2.,es Keresőbarátnév: “divatruhazat” — Ugyanaz lehet (idézőjel nélkül), és ékezet nélküli angol ABC kis betűket és alsó kötőjelet használunk.
2., es A leírása legyen pl.: Divatruházat fiataloknak, idősekknek, gyerekeknek mindenkinek.
3., Szülőhelye a kategóriának “Egyik sem” alapértelmezett beállítás akkor a WordPress főkategóriaként állítja be. Ha viszont valamelyik már létező főkategóriát jelöljük (ara klikkelünk) ,akkor annak a kategóriának a most létrehozandó kategória alkategóriája lesz. (próbáld ki és menni fog utólag lehet törölni, változtatni azaz szerkeszteni)
A már létrehozott kategória egyike fölé viszed a kurzort kiválasztod mire van szükséged, min szeretnél tenni minden opció megjelenik, amit ott lehet.
Lásd a képen a Divatruházat, mint Főkategória, alákerült értelemszerűen a “Szoknya”, mint alkategória.
Az “Egyéb” 8-as “Egyik alá sem” lett téve így maradt főkategória. Egyéb, vagy Vegyes kategória általában úgy is kell valamire.
Ne felejtsük a végén a mentés gombra kattintani, mert elvesznek a beállítások és ismételhetjük.

Még valami: Ugyanakkor a kategóriákat és a címkéket is (lásd lentebb) a “bejegyzések” létrehozásakor is adhatunk helyben a tartalom mentés előtt, és persze utólag is. A cikked abba a kategóriába kerül ahova teszed.
A jelölő pipát vedd ki, ha nem akarod oda tenni, vagy semmilyen kategória alá sem és úgy mentsd el semmi gond. Nem kötelező kategóriába tenni.
Utólag mindenre van lehetőség, hogy módosíts, akár a teljes törlésig. 🙂

Oldalaknál ne keressük a kategória opciót, mivel ott ez nem áll rendelkezésre, nem lehet hozzáadni.


Címke hozzáadása

 • Címke létrehozása szinte megegyezik a kategória létrehozásával, azzal a különbséggel, hogy itt nem kell, és nem is lehet kategorizálni a címkéket.
  Lásd az alábbi képet és a kategória hasonlóságát is látni fogod.
  Annak alapján létre hozol címkéket és a végén mented mindig.
  Ugyanakkor a címkéket az oldalak, bejegyzések létrehozásakor is adhatunk, ugyanígy kategóriákat is helyben a tartalom feltöltésekor meglehet tenni.
honlapkészítés, WordPress címke kulcsszó létrehozása

honlapkészítés, WordPress címke kulcsszó létrehozása


Médiatár használata wordpress tartalom hozzáadásakor.

0., Mediatárra klikkelsz, alatta látható
1., “Új hozzáadás” megnyílik az alábbi képet láthatod.
2.-es gombbal valamilyen médiát a gépünkről kiválasztunk és feltöltjük.
Ezután lásd a következő képet… “Médiatár szerkesztése kép hozzáadása rész.

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés,

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés,


Médiatár szerkesztése kép hozzáadása
Ezeket a képeket úgy tettem fel, hogy csak minimális opciót módosítottam.
Vagyis alapértelmezett beállításokat használtam a WordPress médiatár médiafájl hozzáadásakor.
Baloldalt vannak a menük,
Középen láthatóak a feltöltött képek, más média is lehet…,
Jobboldalt látható az a helyzet, ha kiválasztod a médiát megjelennek a szerkesztési lehetőségek, amiket értelemszerűen ki kell/lehet tölteni.
Mentést a végén ne hagyd ki.

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés,

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés,


Hozzászólások ellenőrzése
Ez talán a legkönnyebb feladat. Átnézed a hozzászólások listáját és ahogy döntesz róluk, javítod, engedélyezed, lomtárba küldöd… ,amit kijelölsz arra hat a csoportot művelet, ami azt jelenti hogy lehet egyet jelölni, vagy az összes hozzászólást is.

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés,

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés,


Exportálás a WordPress beépített opciója
Eszközök, menün belül az exportálásra mész, majd utána exportálás lehetőségei szerint, nyilván többnyire a teljes tartalmat exportálom.
Elsőként talán mondanom sem kellene, azért exportálunk és még időben, amikor elkészültünk valami nagyobb résszel, hogy legyen mit vissza importálni. Ha ezt még nem tetted meg akkor itt az ideje. Talán kétszer is jó megtenni, biztos ami biztos. Ha a két exportált fájl mérete pontosan megegyezik, akkor rendben.

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés, Fájlok Exportálás

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés, Fájlok Exportálás


Saját profil szerkesztése
1., Felhasználók menüre kurzor, vagy kattintás
2., Előbukkan az alábbi kép amit értelemszerűen tetszésed szerint magadnak tetszően beállítod.

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés, saját profil adatlap WordPress vezérlőpult

honlap készítés, média feltöltése, honlap telepítés, saját profil adatlap WordPress vezérlőpult

3., Maradhat alapértelmezetten, vagy kísérletezz…
4., A profilnál fontos, de egyszerű dolog a szín kiválasztása, mivel ezt biztos többet látod, mint kívülről 🙂 a WordPress honlapod. ..és a színek hatással vannak ránk.
Pl. a fekete színről azt tudo, valaki vagy nagyon spirituális lelkületű, vagy depressziós. Azért érdemes egy picit magunkba nézni. De szerintem a WordPress-esek legtöbbje egyik csoportba sem sorolandók, bár tévedésem nem kizárt. Ez játszani sem utolsó, ahogy átszíneződik az oldalad 🙂
5., ..stb
Legutolsó lépés alul a WordPress profil MENTÉS! MÁR MEGINT:)

Ja igen, ha netán úgy adódna, akkor létre hozhatsz “Új hozzáadása menübenúj felhasználót. Ami a fentiekkel megegyezik, csak ott még üresek a mezők, az eljárás ugyanez.
Egy fontos dolog van, amit nem említettem, hogy ott jól láthatóan megjelenik a felhasználó szerepköre. Ha csak feliratkozó legyen maradhat alapértelmezetten ez 95%-ban így van ez ugyanis a legkisebb szerepkör, csak olvasni tud és feliratkozni.
Ha akarod tudni, melyik szerepkör milyen jogosultsággal bír magadnak hozz létre újabb profilt és belépsz az új felhasználó neveddel-jelszavaddal és az egyik böngészőbe bent vagy mint Adminisztrátor a másikba meg, amit engedélyeztél magadnak.
Ezután szerepkört váltasz átmész ismét az új saját profilodra a másik böngészőben és megtekinted alaposan a változásokat.
Ezek után eldöntöd mikor kinek mit engedsz MAXIMUM MEG!

Az alapokat befejeztük

Ezzel gyakorlatilag az alapokat befejeztük, felsőbb osztályba léphetsz.
Bár még van mit tenni, de attól már a bejegyzéseid írhatod a WordPress rendszeredbe.
Ne felejtsd el, hogy az általános beállításoknál a keresők indexelését letiltottuk, mivel nem jó üres webrendszert indexeltetni. (Mondjuk nem véletlenül adta ezt a lehetőséget a WordPress ugye?)
Most viszont, ha már van fönt 2-3 tartalom megnyithatod a böngészőknek és hadd legeljenek a Te weboldaladon is:)

Ha valahol nem voltam érthető az nem a véletlen műve. Írj és csak akkor válaszolok:)

Inkább szakemberre bízná, nézze meg a honlapunkat és vegye fel a kapcsolatot velem>
error: Content is protected !!